2009-07-20 13:49:54• hírek • Ferenczi Noémi

Jól bevált módszer

Július elsejétől lépett érvénybe az a jogszabály, mely szerint, kisebb koccanás esetén nem muszáj a rendőrséghez fordulni. A hatóságok és a biztosítók szerint is, könnyen megszokták az új rendszert a sofőrök.

A jogszabály csak azokra az esetekre vonatkozik, amikor a baleset során nem történik személyi sérülés és mindkét érintett sofőr beleegyezik a balesetmegállapító űrlap (formular de constatare amiabilă) kitöltésébe. A kitöltött űrlapok alapján a biztosítók megállapítják, hogy ki a hibás a történtek miatt, a balesetet okozó gépkocsivezető biztosítója pedig fizeti a kárt. Európában ez a módszer régóta gyakorlatban van, melynek nagy előnye, hogy egyik sofőr sem kap büntetőpontot.

Három hét telt el az új rendszer Romániában való bevezetése óta. Roxana Cristea, a Szatmár megyei rendőség szóvivője a Szatmár.ro-nak elmondta, szinte már a kezdetekkor zökkenőmentes volt az átállás, ezen nem is lehet csodálkozni, ugyanis jóval leegyszerűsíti a sofőrök dolgát. Azelőtt átlagosan 15 koccanásos baleset miatt fordultak a hatósághoz a szatmári autóvezetők, elseje óta azonban csak 1-2 esetet jelentenek naponta, főleg amiatt, hogy a balesetben érintettek nem tudnak megegyezni, hogy ki a vétkes.

Uglár Zsolt, biztosítási szakember megkeresésünkre elmondta, a biztosítók szempontjából sem okozott fennakadást az új rendszer. A balesetmegállapító űrlapokhoz nagyon könnyen hozzá lehet jutni, akár a biztosítótól, esetleg internetről is le lehet tölteni.


Személyi sérülés esetén a rendőrséghez kell fordulni
Személyi sérülés esetén a rendőrséghez kell fordulni


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: